White cake with blueberries



Τούρτα λευκή με μύρτιλα




                                                 







*Υλικά για το παντεσπανι*


5 αβγά

120γρ. ζάχαρη καστανη

120γρ αλεύρι κοσκινισμενο + 20γρ. Αλεύρι αμυγδαλου

2 κ.γ μπεικιν

3 κ.σ σπορελαιο ή λάδι καρύδας

1 βανίλια ή 1κ.σ αμαρετο λικέρ

Λίγο αλάτι


Σε μπολ χτυπαω τα αβγά με τη ζάχαρη πολυ καλά ωσπου να αφρατεψει και να γίνει σα σαντιγι.

Προσθετω το λάδι, τη βανιλια και το αλάτι και δουλευω ωσπου να ενωθούν.

Τελος κοσκινιζω το αλεύρι με το μπεικιν και ανακατευω.


Βαζω σε φόρμα στρογγυλή 26εκ. Αφού εχω βάλει λαδοκολλα ( τσαλακωνω και την βρεχω, στραγγιζω καλά, τιναζω και απλωνω στο ταψακι). Ή κόβω στρόγγυλη στο μέγεθος της βάσης.

Ψηνω σε προθερμασμενο φούρνο στους 165 βαθμούς στον αέρα για 25 περιπου λεπτα.



*Υλικά για την κρέμα*
                                  

     400ml κρέμα γάλακτος                               

   100γρ. αμυγδαλοβούτυρο                                                

   2 κ.σ. άχνη ή μέλι                                                         

    χτυπάω τα 350ml κρέμας με τη ζάχαρη ( ή το μέλι) σε σαντιγί και τέλος προσθέτω το αμυγδαλοβούτυρο ανακατεύοντας πολύ καλά. Την υπόλοιπη κρέμα τη ζεσταίνω και προσθέτω ένα φύλλο ζελατίνης αφού πρώτα το μουσκέψω για 5 λεπτά σε κρύο νερό και ανακατεύω πολύ καλά ώσπου να διαλυθεί η ζελατίνη. Την προσθέτω στην σαντιγί και ανακατεύω καλά. Αφήνω στο ψυγείο ώσπου να τη χρειαστώ.

*Υλικά για τη σάλτσα μύρτιλου*                                          

   200γρ. μύρτιλα κατεψυγμένα                               

  2 - 3 κ.σ. ζάχαρη                                          

   λίγες σταγόνες λεμόνι                      

   1 φύλλο ζελατίνης                    

 Σε κατσαρολάκι βάζω τα μύρτιλα με τη ζάχαρη και 100ml νερό. Αφήνω να βράσει για 8 λεπτά περίπου ώσπου να αρχίσει να δένει το σιρόπι και μαλακώσουν τα μύρτιλα. Αφού σβήσω το μάτι ρίχνω τη μουλιασμένη ζελατίνη και ανακατεύω καλά. Αποσύρω από τη φωτιά και αφήνω να κρυώσει.



*Για τη γαρνιτούρα*                                                          

    100γρ. φρέσκα μύρτιλα                                                       

  4 κ.σ. σιρόπι σα καραμέλα (70ml νερό με 2κ.σ. ζάχαρη, σιγοβράζω για 10 λεπτά)    

  Μόλις ετοιμάσω το πηχτό σιρόπι ρίχνω μέσα τα μύρτιλα αφού τα πλύνω και τα στεγνώσω πολύ καλά και αφήνω να κρυώσουν. Μόλις έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου τα βάζω στο ψυγείο.


 *Για το στήσιμο*                                                                         

  Κόβω το παντεσπάνι σε 2, 3, ή 4 βάσεις (εγώ τα έψησα σε 2 ταψάκια, έκοψα στα 2 και τα έκανα 4 βάσεις. Ή τα ψήνω εξ αρχής σε ξεχωριστά ταψάκια.                                                                          Απλώνω σάλτσα μύρτιλου και τη στρώνω , από πάνω βάζω κρέμα και τη στρώνω, σκεπάζω με άλλο παντεσπάνι  . Συνεχίζω με τον ίδιο τρόπο σε όλες τις βάσεις και τελειώνω με την κρέμα-σαντιγί.             Από πάνω βάζω τα μύρτιλα που έχω στο σιρόπι αφού τα στραγγίσω καλά.


Σχόλια