Τουρτα αμυγδαλου


Μια τουρτα ελαφριά, ταυτόχρονα κομψη που θα συνοδεύσει ενα γιορτινο ή καθημερινό τραπεζι... Ενα απογευματινο καφέ !!!

Τουρτα αμυγδαλου


Υλικά για το παντεσπάνι


5 αβγά

120γρ. ζάχαρη καστανή

120γρ αλεύρι κοσκινισμένο + 20γρ. Αλεύρι αμυγδάλου

2 κ.γ μπεικιν

3 κ.σ σπορέλαιο ή λάδι καρύδας

1 βανίλια ή 1κ.σ αμαρετο λικέρ
Λίγο αλάτι

Σε μπολ χτυπάω τα αβγά με τη ζάχαρη πολύ καλά ώσπου να αφρατεψει και να γίνει σα σαντιγί.
Προσθετω το λάδι, τη βανιλια και το αλάτι και δουλευω ωσπου να ενωθούν.
Τελος κοσκινιζω το αλεύρι με το μπεικιν και ανακατευω.

Βαζω σε φόρμα στρογγυλή 26εκ. Αφού εχω βάλει λαδοκολλα ( τσαλακωνω και την βρεχω, στραγγιζω καλά, τιναζω και απλωνω στο ταψακι).
Ψηνω σε προθερμασμενο φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα για 25 περιπου λεπτα.




Υλικά για το σιροπι

100ml νερό
90 γρ ζάχαρη
Λίγο ξυσμα λεμονιου

Βραζω για 8 λεπτα. Αφηνω να κρυώσει.



Υλικά για την κρέμα

500ml γάλα επιλογης
3 -4 κ.σ ζάχαρη καστανη
3 κ.σ κορν φλαουρ - διαλυμένα σε 100ml νερό κρύο
1 κροκο αβγου
Βανιλια
1 κ.σ βούτυρο

400ml κρέμα γάλακτος
2 κ.σ αχνη

Σε κατσαρολα βαζω το γάλα με τη ζάχαρη και τη βανιλια να πάρει μια βραση.
Σε μπολ διαλυω το κορν φλαουρ με το νερό και προσθετω τον κροκο χτυπαω καλά να ενωθούν.
Μόλις βραση το γάλα χαμηλωνω τη φωτιά και παιρνω κουταλες και ριχνω στο μπολ ανακατευοντας γρήγορα.
Αφού βάλω 4 κουταλες , αδειαζω το μείγμα του μπολ , ξανά στην κατσαρολα, ανακατευοντας συνεχώς ωσπου να πηξει. 
Οταν είναι ετοιμη η κρέμα κατεβαζω από τη φωτιά και προσθετω το βούτυρο ανακατευοντας ωσπου να ενωθούν.
Σκεπαζω με μεμβράνη και αφηνω να κρυώσει.

Χτυπαω την κρέμα γάλακτος γίνει σαντιγι με 2 κουταλιές αχνη. Κραταω 1½ φλιτζανι σαντιγι για να τη χρήσιμοποιησω στο γαρνιρισμα.
Ενωνω την υπολοιπη σαντιγι με την κρέμα (αφού εχει κρυώσει), και χτυπαω  καλά να ενωθούν και να αφρατεψουν.

Υλικά για το γλασο και την διακόσμηση

150ml κρέμα γάλακτος
140γρ. Σοκολάτα λευκή

Φιλέ αμυγδαλου


Ζεσταινω την κρέμα και ριχνω σε κομμάτια τη σοκολάτα . Ανακατευω ωσπου να λιώσει η σοκολάτα και να ενωθούν.
Αφηνω να κρυώσει.
 

Κοβω το παντεσπανι σε 2 ή 3 βάσεις.
Ραντιζω καλά τα παντεσπανια.
Απλωνω κρέμα , σκεπαζω , ξανά απλωνω κρέμα ( εγώ την εκανα με 2 βάσεις) . 
Διακοσμω γύρω γύρω με το κορνε τη σαντιγι. 
Στη συνέχεια με κουταλα απαλα περιχυνω στο κέντρο με τη γκαναζ λευκής σοκολάτας.
Πασπαλιζω με το φιλε και βαζω στο ψυγείο.







Σχόλια