Γλυκοριζα

 Βότανα

Βότανα, ο πολύτιμος θησαυρός της υγείας μας. Είναι ο εναλλακτικός φυσικός τρόπος να βοηθάμε στην ισορροπία του οργανισμού μας. Γιατί η φύση γνωρίζει καλύτερα από τον άνθρωπο και τις τεχνητές χημικές ουσίες που παρασκευάζει ο ίδιος ο άνθρωπος ώστε να καταπολεμήσει ιούς , μικρόβια, βακτήρια κ.α.

 Πέρα από την υγεία μας , βελτιώνουν τη διάθεση μας, την ψυχολογία, το δέρμα μας, τη σκέψη μας. Έχουν τόσες πολλές ιδιότητες που για ορισμένα δεν έχουμε πλήρη λίστα από έρευνες για το πόσες δυνατότητες έχουν. Δεν είναι τυχαίο που πολλά συμβατικά φάρμακα περιέχουν συστατικά/έλαια βοτάνων.

Σήμερα, θα δούμε ένα βότανο, το οποίο το βρίσκουμε αυτοφυή στην Ελλάδα και είναι η γλυκόριζα.


Με αφορμή της λαρυγγίτιδας και του βήχα που πέρασα αυτές τις μέρες και μπορώ να πω ότι δεν είμαι ακόμη τελείως καλά , γράφω για την γλυκόριζα. Με βοήθησε πάρα πολύ!! Τα φάρμακα μου ήταν αυτά.

Έγχυμα με διάφορα μείγματα φαρμακευτικών βοτάνων, που πάντα μέσα έβαζα γλυκόριζα.

Οι ρίζες του νωπές ή αποξηραμένες χρησιμοποιούνται ως θεραπευτικό έγχυμα, αφέψημα, βάμμα και σιρόπι. Η γεύση της είναι γλυκιά γιατί περιέχει  γλυκοριζίνη, γλυκοσίδες, ασπαραγίνη, κουμαρίνες, στερόλες, πτητικό έλαιο και άλλα συστατικά. Που την καθιστούν ένα πολύ καλό βότανο αποχρεμπτικό, αντιφλεγμονώδες, ισχυρό αντιικό, μαλακτικό του βλεννογόνου. 

Προσοχή  

 Έρευνες έχουν δείξει ότι η υπερβολική κατανάλωση της σε άτομα με υπέρταση θα πρέπει να αποφεύγεται γιατί αυξάνει την αρτηριακή πίεση. Και ίσως αλληλοεπιδρά με κάποια φάρμακα.

 

Σχόλια