Βασιλόπιτα τσουρέκι
Αν και μέχρι τώρα προτιμούσα την βασιλόπιτα κέικ, νομίζω ότι έχω αναθεωρήσει.
Υλικά
130γρ γάλα πλήρες χλιαρό
30γρ νωπή μαγιά
450 - 500γρ αλεύρι
2 αυγά θερμοκρασία δωματίου
150γρ ζάχαρη
1κ.γλ. μαχλέπι
1κ.γλ. κακουλέ ή Μαστίχα σκόνη
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
λίγο αλάτι
130γρ βούτυρο λιωμένο
1 κρόκος χτυπημένος με λίγο γάλα (για επάλειψη)
200γρ κουβερτούρα λευκή
Εκτέλεση
Σε μπολ ρίχνουμε χλιαρό το γάλα, την μαγιά κομματάκια και 2 κουταλιές από τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί η μαγιά και αφήνουμε για 10 'να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Σε άλλο μπολ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατεψουν.
Μόλις αφρισει η μαγιά προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε όλα τα μυρωδικά να ενωθούν και μετά σιγά σιγά το αλεύρι. Ζυμώνουμε καλά και τέλος ρίχνουμε λίγο λίγο το λιωμένο βούτυρο και ζυμώνουμε ώσπου να το απορροφήσει.
Αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί.
Όταν φουσκώσει το ζυμαράκι το πλάθουμε λίγο το κάνουμαε κορδονι και το τοποθετούμε κυκλικά σε ένα στρογγυλό ταψάκι με λαδόκολλα.
Ανάβουμε το φούρνο στους 160°C στις αντιστάσεις.
Αφήνουμε 30'να φουσκώσει. Αλείφουμε με το αυγό που έχουμε χτυπήσει με το γάλα.
Και ψήνουμε για περίπου 35 - 40'.
Αφού ψηθεί αφήνουμε να κρυώσει και περιχύνουμε με τη λιωμένη κουβερτούρα.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Παρατήρηση: Όσα αναγράφονται είναι συμπεράσματα, πληροφορίες ερευνών και του internet. Σε καμία περίπτωση δεν είναι ιατρικές συμβουλές.