Υπέροχο ζουμερό κέικ βατόμουρο



Είναι τα αγαπημένα μου φρούτα και το καλύτερο; Είναι η εποχή τους. Βγήκα μια βόλτα, μάζεψα αγριοβατόμουρα για να δημιουργήσω και φυσικά να βάλω μερικά στην κατάψυξη. Πέρυσι μου είχε μαζέψει ο μπαμπάκας μου, που δεν φοβάται τα αγκαθάκια τους, γιατί ξέρει ότι μου αρέσουν πολύ και φυσικά επειδή του το ζήτησα!!!


Αν σας αρέσουν τα κέικ και ειδικά τα κέικ με φρούτα, φτιάξτε τα πιο νόστιμα, ζουμερά και φρουτένια κέικ που έχετε δοκιμάσει. Αναζητάτε ένα εύκολο, διαφορετικό κέικ που θα σας ακολουθήσει απολαυστικά στον πρωινό ή απογευματινό σας καφέ, γάλα ή τσάι, φτιάξτε το και θα με θυμηθείτε!!

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
  • 1½ κούπα βατόμουρα, φρέσκα ή κατεψυγμένα,
    αποψυγμένα και καλά στραγγισμένα
  • 3 κ.σ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική ή καστανή
  • 1 κ.γλ. κανέλα 
  • Προαιρετικά ½ κούπα αμύγδαλα ή καρύδια, καβουρδισμένα
    & χοντροαλεσμένα 
ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΚ
  • 2 ½ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
  • 1 ½ κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 230g Βιτάμ κομμένο σε κύβους,
    μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1¼ κούπες ζάχαρη λευκή κρυσταλλική ή καστανή
  • 2 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 βανιλίνη
  • Λίγο αλάτι
  • 1 κούπα γάλα ή κεφίρ ή ξινόγαλο 


Αν θέλουμε πιο βατομουρένια γεύση, μπορούμε να περιχύσουμε με σως βατόμουρου!

ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΣ ΒΑΤΟΜΟΥΡΟΥ (προαιρετικά)

  • 1 κούπα βατόμουρα, φρέσκα ή κατεψυγμένα
    & αποψυγμένα 
  • 2 κ.σ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική ή καστανή
Μερικά χοντροκομμένα κομμάτια μαύρης σοκολάτας, λίγα αμύγδαλα ή καρύδια, καβουρδισμένα και χοντροαλεσμένα, για το γαρνίρισμα


    Εκτέλεση
    Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C στις αντιστάσεις και τοποθετούμε τη σχάρα στη δεύτερη θέση από κάτω. Αλείφουμε με μαργαρίνη μια φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση και πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι τα τοιχώματα, τινάζοντας να πέσει το περίσσιο.
    Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε όλα τα υλικά για τη γέμιση και αφήνουμε στην άκρη.
    Σε ένα άλλο μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι. Εγώ τα χτυπάω με το σύρμα σε ένα βαθύ μπολ, φυσικά μπορείτε & με το μίξερ. Χτυπάμε τη μαργαρίνη, με τη ζάχαρη, τα αυγά και τη βανίλια, προσθέτουμε εναλλάξ το μείγμα αλευριού με το γάλα και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
    Απλώνουμε λίγη ζύμη μέσα στη φόρμα και σκορπάμε τη γέμιση στην επιφάνεια, αφήνοντας λίγο περιθώριο από τα τοιχώματα της φόρμας. Καλύπτουμε με τη ζύμη που έχει απομείνει. 
    Ψήνουμε το κέικ για 40- 50 λεπτά περίπου. Βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ να βγαίνει καθαρή, χωρίς υπολείμματα ζύμης, θα είμαστε σίγουροι ότι έχει ψηθεί. Μόλις είναι έτοιμο, το βγάζουμε από τον φούρνο και τοποθετούμε τη φόρμα πάνω σε μια σχάρα. Αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά και στη συνέχεια το ξεφορμάρουμε πάνω στη σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. 
    Για τη σως βατόμουρου. Αλέθουμε τα βατόμουρα στο multi. Σουρώνουμε τον πολτό τους σε ψιλό συρµάτινο σουρωτήρι, για να αποµακρύνουµε τα σποράκια. Αδειάζουμε το ζουμί σε ένα κατσαρολάκι και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Αφήνουμε να βράσει, μέχρι να δέσει. Απομακρύνουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
    Περιχύνουμε το κέικ με τη σως και πασπαλίζουμε με τους ξηρούς καρπούς & τη σοκολάτα. Κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε.



    Σχόλια